Hopp til hovedinnhold

Til forsiden

Kort

Kort-studien er i gang!

Fra november 2024 tester vi Kort i en landsdekkende randomisert kontrollstudie med ca. 85 helsesykepleiere i 40 kommuner. Målet er å rekruttere 300 ungdommer til studien i løpet av 2025.

Kommuner i Norge som er med i Kort-studien
Kommuner i Norge som er med i Kort-studien

Hensikten med studien er å finne ut om Kort kan hjelpe helsesykepleiere i deres mandat om å forebygge mentale helseproblemer og fremme god livskvalitet hos ungdom. For å finne ut av dette, vil alle helsesykepleiere og ungdom som deltar i studien bli tilfeldig fordelt til enten å ha vanlige samtaler eller samtaler hvor samtaleverktøyet Kort tas i bruk.

Deltakerne er ungdommer fra ungdoms- og videregående skoler som tar kontakt med skolehelsetjenesten. Helsesykepleierne skal ha minst fire samtaler med hver ungdom i løpet av 10 uker.

Her kan du lese om innholdet i samtaleverktøyet Kort

Bakgrunn for prosjektet

I Norge opplever mellom 15–20 % av barn og unge psykiske utfordringer, og forekomsten øker. Dette krever målrettede og effektive tiltak, særlig i førstelinjetjenestene. Skolehelsetjenesten er i en unik posisjon til å nå alle barn og unge, og det er et stort potensial for bruk av kunnskapsbaserte tiltak.

Vårt mål er å utvikle og evaluere et kort, effektivt og kunnskapsbasert tiltak i samarbeid med helsesykepleiere og ungdom.

Om Kort-prosjektet

Kort-prosjektet bygger på kunnskap fra en nasjonal kartlegging om hvordan helsepersonell i kommunen arbeider med psykisk helse blant ungdom. Vi fant at de fleste unge som tar kontakt med førstelinjetjenestene har utfordringer knyttet til følelsesregulering, og at helsepersonell ønsker styrket kompetanse i å møte disse utfordringene. Basert på en systematisk litteraturgjennomgang har vi identifisert praksiser, eller forskningsbaserte felleselementer, som kan være effektive på tvers av problemområder. I Kort har vi utviklet et tiltak basert på disse felleselementene for å hjelpe barn og unge med bedre følelsesregulering. Elementene har blitt samutviklet med ungdom, helsesykepleiere og forskere for å tilpasse dem til skolekonteksten, og for å finne et felles språk som passer godt for alle. Tiltaket er derfor skreddersydd for elever på norske ungdomsskoler og videregående skoler som søker hjelp hos skolehelsetjenesten for utfordringer med følelser og stress.

Testing og optimalisering av tiltaket

Den første evalueringen av tiltaket ble gjennomført i 2023/2024. I denne pilotstudien samlet vi verdifulle data om hvordan elementene fungerer og brukererfaringer fra både helsesykepleiere og ungdom. Basert på resultater fra studien har vi tilpasset tiltaket ytterligere og tester det nå ut i et fullskala eksperiment med 300 elever fra 2024–2026.