Om Kort-prosjektet
I forskningsprosjektet Kort utvikler vi et effektivt, kortvarig tiltak som skal brukes i skolehelsetjenester for å fremme god psykisk helse hos ungdom.
Mellom 15–20 % av norske barn og unge opplever psykiske utfordringer og forekomsten øker. Kommunene har et stort ansvar for forebygging og oppfølging av unge.
Denne utviklingen krever effektive tiltak, og særlig i førstelinjetjenestene. Skolehelsetjenesten er i en unik posisjon til å nå alle barn og unge, og det er stort potensiale for økt bruk av forskningsbaserte tiltak i denne konteksten. Dette potensialet vil vi utløse gjennom å utvikle og teste et kort, effektivt og forskningsbasert tiltak i samarbeid med helsesykepleiere og ungdom.
Vil du høre mer om Kort, eller er du interessert i å delta?
Bakgrunn for prosjektet
Kort-prosjektet bygger på kunnskap fra en nasjonal kartlegging om hvordan helsepersonell i kommunen arbeider med psykisk helse blant ungdom. Der fant vi at de fleste unge som tar kontakt med førstelinjetjenestene har emosjonelle vansker, og at helsepersonell selv ønsker økt kompetanse om hvordan de kan imøtekomme dette behovet.
Vi har også gjort systematiske litteraturgjennomganger av innholdet i effektive tiltak for barn og unge for å finne felles teknikker og øvelser som ofte har god effekt for unge på tvers av problemområder. Vi kaller disse felleselementer. I Kort har vi valgt ut felleselementer som kan hjelpe unge å forholde seg til intense eller vonde følelser på en god måte.
Felleselementene har vi tatt med inn i samutvikling med ungdom, helsesykepleiere og psykologer for å teste og tilpasse dem til skolehelsekonteksten og for å finne et språk som fungerer godt for alle. Samutviklingen skal fortsette gjennom videre utvikling, testing og raffinering av det nye tiltaket.
Tiltaket er skreddersydd for elever på ungdomskolen og videregående som søker hjelp hos skolehelsetjenesten for lette til moderate vansker.
Kontaktpersoner
Anneli Mellblom
Prosjektleder og forsker
John Kjøbli
Prosjektleder og forsker
Samarbeidspartnere
- Gå til nettside for Forskningsrådet
- Gå til nettside for Nettverk for helsefremmende samfunn (Fremsam)
- Gå til nettside for Promenta
- Gå til nettside for Viken fylkeskommune
- Gå til nettside for ADHD Norge
- Gå til nettside for Barn av rusmisbrukere
- Gå til nettside for Mental Helse Ungdom
- Gå til nettside for ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser
- Gå til nettside for RBUP2